Door de wereldwijde ontwikkelingen zijn de prijzen voor grondstoffen en materialen enorm gestegen. Deze prijzen blijven helaas nog verder stijgen.
Dit vraagt om sneller bijsturen en aanpassingen doorvoeren. Zeker als we onderverzekering willen voorkomen.

stijging van de verzekerde sommen
Nu het vervangen of repareren van de gebouwen en inventaris die in bezit zijn meer kost, is de kans op onderverzekering groot.

nieuwe indexcijfers
Door de snelle ontwikkelingen worden de indexcijfers voor gebouwen en inventarissen vaker aangepast. Hiervoor hanteren we de kwartaalindexcijfers van Troostwijk.

De nieuwe Troostwijk-indexcijfers zijn:
124,9 voor bedrijfsgebouwen en kantoren
123,0 voor woningen
122,5 voor bedrijfsinventaris

wat dit betekent voor jou en jouw relatie
Bij de prolongatie wordt het op dat moment geldende indexcijfer toegepast. (Zie hiervoor de Troostwijk website.) De verzekerde sommen gebouw, huurdersbelang en inventaris worden daarmee aangepast.

invloeden
Ook in het afgelopen kwartaal zijn de invloeden van de energiekosten en hoge inflatie weer zichtbaar. De energieprijzen zijn sterk gedaald maar nog steeds hoger dan in 2022. De verwachting is dat de prijzen nog verder dalen maar de kans dat de prijzen eind 2023 weer stijgen is ook aanwezig.

In de bouw blijft de prijs stijgen van materialen waarbij de productie relatief veel energie kost. Andere materialen blijven qua prijs redelijk stabiel maar er is nog steeds sprake van producenten die vertraagd hogere productiekosten doorrekenen.

De bovengemiddelde loonontwikkeling en krapte op de arbeidsmarkt blijven ook nog altijd van invloed. De goed gevulde portefeuilles van aannemers maken het daarbij nog eens extra lastig om bij calamiteiten snel en betaalbaar herstel te laten plaatsvinden.

onderverzekering voorkomen
Ondanks de index ligt onderverzekering vandaag de dag op de loer. We delen daarom graag extra tips om onderverzekering te voorkomen.

  1. laat gebouwen en inventaris regelmatig taxeren
  2. let op de gekozen uitkeringstermijnen (lees onderaan deze nieuwsbrief meer over de uitkeringstermijn bedrijfsschade)
  3. hou deze nieuwsbrief en LinkedIn pagina in de gaten, hier worden regelmatig nog meer tips gedeeld